Хай серце лине до небес – Христос Воскрес!

журнал Юнак, ч. 4., квітень 1971

Напевне у Ваших серцях зберігаються зерна тієї радости, яку Ви пережили, святкуючи Воскресения, беручи участь у церковних відправах. Кожному глибоко западають в душу ті величні моменти, які в’яжуться із виїмковими переживаннями, думками, настроями, — які дають нам хвилини духового піднесення.

Воскресения Твоє, Христе Спасе,
Янголи співають на небі,
І нас на землі сподоби
Чистим серцем Тебе славити…

Дорогі Юні Подруги і Друзі!

І всі ми чекаємо тепер на чергове свято Воскресення, щоб бути учасником богослужб у Великодню Ніч. Ось лине могутня пісня під час обходу довкола церкви. Процесія, обійшовши тричі церкву, зупиняється перед входом до храму, чуємо надхненні, урочисті слова священика:

Слава святій, одноістотній,
Животворчій і неподільній Тройці
Завжди, нині, повсякчас
І на віки вічні.

У відповідь зривається радісне, могутнє, хвилююче:

Христос воскрес із мертвих,
Смертію смерть подолав,
І тим, що в гробах Життя дарував.

Після цього священик хрестом відхиляє двері й заходить до ясноосвіченої, заквітчаної церкви. За ним вливаються люди. Починається Воскресна Утреня, переливи Божого слова і величньої мелодії. Єднаємося почуваннями з найближчими рідними, з усіма у церкві, з цілим народом. Це саме і є ті величні моменти, що в’яжуть нас споминами із рідною церквою, з родиною, з родинним місцем на ціле життя. Моменти ці настають, коли зустрічаємося з красою, підо впливом роздумів про досконале, вічне, містерійне — про Воскресения…

*   *   *

Змога переживати такі святкові моменти це велика благодать. Про це багато писав наш філософ Григорій Сковорода. Він вірив, що поруч із «великим» світом Божим існує також і “малий” світ, що ним є серце кожної людини. Тому він завжди дбав про те, щоб дати перевагу духові та “провести волю невтопленою по шляху життєвого буття, щоб забезпечити свободу думок, себто веселість, щастя в житті”.

Коли священик у Богослужбі виголошує “Премудрість, прості!” — (“прості” — тобто люди, що дбають про духа), то цим він підкреслює, що саме духові вартості є найлегші у житті людини, найпростіші, бо вони не ведуть її на манівці. Якби дух людини звільнився від усього того, що його відвертає від Бога, — вчить філософія Сковороди — душа могла би піднестися вище видимого, могла б побачити Невидимого, “відчути силу Божу, дух Господній, Воскресення. Бо що є Воскресення, як не очищення від тлінного”, земського… —стверджує Сковорода. Тому своїм життям і вченням заохочує філософ до ушляхетнювання серця. Він казав, що стриманість, задоволення малим (для тіла), лагідність, терпіння, любов до праці, чистосердечність наближають до щастя.

А коли людина піддається пристрастям, влас тивим тварині, то вона приймає в себе і властивості тварин: злобу, неситість, заздрість, хитрість, гордість та інше.

Запрошували вченого на різні посади, але він вибирав свободу, щоб мандрувати по рідній країні, передавати своє вчення народові, бути завжди близьким до природи, складати пісні, грати на сопілці, “щоб благословляти Господа, співати славу Воскресенню Його”.

*   *   *

І нам, Дорогі Подруги і Друзі, треба вчитися від Сковороди цінити величне, Боже у житті. Ушляхетнювати серця помагає нам, крім багатьох інших чинників, великою мірою і участь у Богослужбах, нагоди переживати релігійні святкування. Великдень у нашій Церкві — найбільше, найвеличніше свято, сповнене найглибшої духовости, містерії. Тож вслухуймося у глибокі, величні своїм змістом і музикою великодні молитви, тропарі, пісні… Буваймо на церковних відправах, берімо у них участь повними серцями.

Життя і творчість нашого великого філософа може допомогти нам зрозуміти вартість релігійних переживань і роздумів. Напишемо про нього у чергових числах “Юнака”, щоб могли ми краще сприймати і повірити в правду, що “тіло — нічтоже, дух животворить”.

Подруга Гребля

Джерело: журнал “Юнак”, ч. 4, квітень 1971


Найкращий лайк – це 10 гривень 🙂

Завдяки вашим пожертвам наш проект розвиватиметься далі, публікуватиме більше статей, архівних матеріалів та репортажів з історії Пласту та українського молодіжного руху.




*